Lažje prenašanje podatkov s prenosnim diskom

Novejši računalniki so opremljeni z zelo velikimi diski ali SSD pogoni. Tako veliko ljudi meni, da ne potrebujejo zunanjega trdega diska. V resnici pa nam ta vedno pride prav. To se največkrat pokaže takrat, ko moramo podatke večje velikosti prenesti na drug računalnik. Veliko prenosnih diskov se med seboj zelo razlikuje po specifikacijah, kot je velikost spomina, hitrost branja ipd. V tem članku si bomo ogledali nekaj teh specifikacij in predstavili glavne prednosti, ki so za njih značilne. 

Zunanji trdi disk
Zunanji trdi disk je možno uporabiti kot medij, kamor shranjujemo varnostne kopije.

Kapaciteta spomina je zelo pomembna

Dejstvo je, da velikost oziroma kapaciteta spomina nosi zelo velik pomen. Konec koncev je to glavna omejitev, ki določa, koliko podatkov lahko na zunanji trdi disk prenesemo. Najmanjša velikost mnogih diskov je tako 500GB za klasične mehanične modele. Opazimo pa lahko tudi SSD zunanje diske, ki imajo kapaciteto od 500GB in naprej. 

Če na disk shranjujemo velike datoteke v obliki filmov, glasbe ipd., je priporočeno, da si izberemo model z velikostjo 1TB ali več. Tako bomo zagotovili, da nam ne bo zmanjkalo prostora, ko ga bomo najbolj potrebovali.

Pomožen disk za primer nedelovanja računalnika

Zunanji trdi disk je možno uporabiti kot medij, kamor shranjujemo varnostne kopije. Tako lahko najbolj nujne podatke periodično presnamemo na disk, da se zavarujemo v primeru okvare računalnika. Vedno pa je možno, da ga uporabimo za shranjevanje varnostnih kopij operacijskega sistema. To pa nam omogoča, da v primeru okvare operacijskega sistema ali vgrajenega trdega diska, ponovno usposobimo računalnik. Tako ni potrebe po ponovnemu nameščanju vseh programov, operacijskega sistema, gonilnikov ter nastavljanju uporabniških podatkov, kot so gesla.

SSD ali mehanični trdi disk?

Tako kot vgradni diski, lahko opazimo zunanje trde diske v obliki SSD-jev. Te so veliko hitrejši od klasičnih izvedb diskov. Temu pa je tako zato, saj ne uporabljajo premikajočih mehaničnih delov. Uporabni so, če želimo najhitrejši možen prenos podatkov. Slabost pa je ta, da imajo omejeno življenjsko dobo, saj spominske celice odpovedo po določenem število zapisov informacij.

Klasični trdi diski pa so počasnejši in bolj občutljivi na udarce ter vibracije. So pa cenejši za nakup in delujejo razmeroma hitro, če jih primerjamo s SSD-ji.

Daljša življenjska doba zunanjega diska

Zunanji trdi diski imajo daljšo življenjsko dobo, kot te, ki se nahajajo v naših namiznih in prenosnih računalnikih. To pa zato, ker niso vedno v pogonu, ter jih načeloma ne uporabljamo vsak dan. Tako so idealen spominski medij za shranjevanje pomembnih podatkov na dolgi rok.

Lahko pa imamo sam disk vedno priklopljen na delujoč računalnik, ter ga uporabljamo za shranjevanje podatkov. Tako pa zmanjšamo obrabo navadnega ali SSD diska v računalniku.

Na naslovu www.anni.si lahko zasledimo veliko ponudbo zunanjih trdih diskov. Obenem pa je v ponudbi vključenih ogromno računalniških komponent, NAS sistemov, sestavljenih gaming in pisarniških računalnikov ipd.

Preberite si tudi članek o Prenosnih in kompaktnih zvočnikih.

Similar Posts:

Close