Nevarni paraziti za našega psa

klopi pri pseh

Naši psi so idealni gostitelji za številne parazite, ko se pričnejo bolj topli meseci v letu. Zelo pogoste so bolhe in klopi, ki se hranijo s krvjo našega psa. To samo po sebi ni nevarno, če so klopi pri psih prisotni v zelo majhnem številu. Veliko večja težava so bolezni in bakterije, ki jih s seboj prenašajo. Naš pes lahko zboli ali celo umre, če z različnimi sredstvi in postopki ne preprečimo klopom, da bi se hranili na našem psu. Zato je tudi dobro, če prepoznamo omenjene parazite in jih čimprej odstranimo iz kože psa. Tako mu bomo prihranili bolečino in preprečili razvoj bolezni, ki so lahko zelo nevarne.

Kako klopi pridejo do našega psa?

Psi so izredno radovedne živali. Ko jih peljemo na sprehod, uporabljajo svoj smrček in druga čutila, da raziskujejo svoje okolje. Klopi se namestijo na travo, grmičevje in druge rastline. Tam čakajo na primernega gostitelja. Ko naš pes ovohava svoje okolje, s svojim telesom zadeva v razne rastline, kjer so klopi. Tako splezajo na kožuh psa in počasi pridejo do kože, kjer se nanjo tudi prisesajo. Nato pa pričnejo s pitjem krvi dokler se ne nahranijo in samodejno odpadejo s psa. Omenjen proces ne bi bil tako nevaren, če klopi pri psih ne bi prenašali nevarnih bolezni in bakterij.

Klopi se namestijo na travo, grmičevje in druge rastline, kjer čakajo na primernega gostitelja.

Kateri so simptomi, ki jih kažejo klopi pri psih?

Večinoma vse vrste klopov pri psih povzročajo neudobje in tudi hujše bolezni. Navadni klopi so znani po tem, da povzročajo razdraženje kože ali anemijo v hujših primerih. Anemija je lahko smrtno nevarna, če je ne pozdravimo dovolj hitro. Pes bo morda imel nizek nivo energije, slabotno počutje in bo utrujen. Poznamo pa tudi klopno paralizo, ki se lahko pokaže na sledeče načine:

  • Pes ima slabo koordinacijo in gibljivost zadnjih nog
  • Sprememba glasu ali laježa
  • Hitro ali težko dihanje brez opaznega razloga
  • Klopi pri psih povzročajo utrujenost ali nizek nivo energije pri psu

Pomembno je, da po vsakem sprehodu na hitro pregledamo psa za možne klope. To lahko storimo tako, da z rokami pregledamo kožušček. Redno česanje kožuha pa tudi odstrani klope, ki še niso pritrjeni na kožo. Preventivno je tudi vedno dobro, če psu kupimo ovratnico proti parazitom, uporabljamo ampule ali druga zaščitna sredstva.

odstranjevanje klopov pri psih
Poznamo številne veterinarske rešitve proti parazitom, ki zaščitijo psa za več mesecev.

Kako zaščitimo psa pred klopi?

V naravi je klopov ogromno število, zato se je skoraj nemogoče izogniti, da bi se prisesali na našega psa. Veliko je mogoče storiti, če uporabimo preverjena zaščitna sredstva, kot so proti parazitne ovratnice za pse. Poznamo pa tudi številne veterinarske rešitve proti parazitom v obliki tablet, ki zaščitijo psa za več mesecev. Priporočeno je tudi, da vedno po sprehodu opravimo pregled kožuha, saj so klopi pri psih lahko še vedno v kožuhu in se še niso prisesali na kožo.

Koloidno srebro pomaga pri težavah, ki jih imajo psi z ugrizi klopov in drugih težavah domačih živali, prav tako pa je koristno tudi za nas. Kako deluje preberite v članku.

Similar Posts:

Close