Oralna kirurgija obsega niz kirurških posegov

Oralna kirurgija je področje, ki zavzema niz številčnih kirurških posegov na področju zob ter ustne votline. Posegi so praviloma povsem neboleči. Tovrstna zobozdravstvena veja prav tako pomaga pri implantologiji ter pri popravljanju nepravilnosti obraza ter čeljusti.

Ekstrakcija zoba je manjši kirurški poseg pri katerem izrasel zob, ki ga ni mogoče pozdraviti in ohraniti odstranimo s pomočjo ustreznih instrumentov.

Pri izbiri zobnega kirurga pa je vsekakor izjemno pomembno, da ste kot pacient pozorni na njegove izkušnje. Še posebej to velja tedaj, kadar gre za nekoliko bolj kompleksni poseg v zobe oziroma ustno votlino. V tem primeru je namreč kakovostno izvedena storitev ključnega pomena – za funkcionalnost in ne nazadnje tudi za estetski videz zob. Praviloma se oralna kirurgija izvaja pod lokalno anestezijo. Posegi so torej neboleči, in to ne glede na to, ali gre za odstranjevanje modrostnega zoba, za nameščanje zobnih implantatov ali za kateri koli drug kirurški poseg.

Kaj je ekstrakcija zoba

Ekstrakcija zoba velja za manjši kirurški poseg. V tem primeru se izrasel zob, ki se ga ne zmore pozdraviti ter ohraniti, odstrani s pomočjo primernih inštrumentov. Vzroki za samo ekstrakcijo so najpogosteje obolenja zob ali pa obolenja obzobnih tkiv. Včasih pa je vzrok za ekstrahiranje zobu tudi zdravstveno stanje celotnega organizma.

Zob je navadno močno omajan ter se premika že samo ob zelo nežnem dotiku jezika ali ustnic. Tudi zobna krona je uničena do te mere, da obnova s plombo ali prevleko sploh ni možna oziroma smotrna. Tovrstno puljenje zoba je torej potrebno opraviti tudi zaradi splošnega zdravstvenega stanja.

Nadomeščanje ekstrahiranega zoba

Oralna kirurgija torej omogoča tudi puljenje zob zaradi različnih vzrokov. Med manjše posege torej sodi omenjena ekstrakcija zoba. Po posegu seveda nastane vrzel, ki se jo lahko oskrbi na različne možne načine. Ena od možnosti je na primer mostiček, toda le v primeru, če so prisotni sosednji zobje. Odlična rešitev je tudi snemna proteza, ne nazadnje še zobni implantat oziroma zobni vsadek.

Le redko pa nadomestitev sploh ni potrebna. To je na primer v primeru odstranjevanja modrostnih zob ali pa skrajšane zobne vrste. V drugih primerih pa seveda lahko prihaja do vrste težav, če vrzeli primerno ne nadomestimo, na primer do težav z žvečenjem, pri govoru in celo do motenj v čeljustnem sklepu.

Similar Posts:

Close