Peč na drva vam lahko odlično služi tudi več kot deset let

Peč na drva ima dolgo življensko dobo

Dejstvo je, da ima centralna peč na drva izjemno dolgo življenjsko dobo. Če jo pravilno in redno vzdržujemo, lahko odlično služi celo več kot deset let. Sicer pa se za centralno ogrevanje lahko uporabi tako peč na drva z litoželezno oblogo kot tudi jekleni toplovodni kanal.

Cene za peči na drva se med seboj lahko precej razlikujejo. Gibljejo se nekje med 1500 in 8000 evri. V končni strošek je seveda potrebno všteti tudi sistem nameščanja za centralno ogrevanje, ne nazadnje tudi samo izbiro izvajalca.

Izgorevanje drv je okolju prijazno

Če vas mika peč na drva, se vam investicija vanjo splača z več vidikov. Omenili smo, da ima ob ustreznem vzdrževanju precej dolgo življenjsko dobo. Nakup takšne peči pa vsekakor ne kaže na našo ekološko ozaveščenost, saj takšna peč namreč ni okolju prijazna – še več, z leti bo kurjenje na trda goriva povsem prepovedano. Čeprav imate torej zaenkrat s pečjo na drva še vedno sorazmerno majhne stroške vzdrževanja in skoraj nobenega dodatnega dela, se njihov čas iztega. Do takrat pa boste morali poskrbeti, da boste redno čistilni odpadni material.

Sicer pa peč na drva vsaj enkrat na leto zahteva pregled pa tudi čiščenje dimnega kanala. Tovrstno delo bo opravil mojster – dimnikar. Še ena večja prednost peči na drva pa je zagotovo tudi to, da so drva relativno poceni in dovolj dostopen vir za ogrevanje. Za drva je prav tako znano, da imajo visoko energijsko moč in lahko zagotovijo hitro ogrevanje prostorov. In če se odločite za menjavo zastarele peči na drva, lahko vložite vlogo za subvencijo ter lahko prejmete nekaj sredstev povrnjenih.

Morebitne slabosti naprave za ogrevanje na drva

Zavedati pa se morate, da peč na drva od vas zahteva kar nekaj prostora, kamor boste lahko shranjevali vir ogrevanja – drva. Količina drv oziroma polen mora biti namreč dovolj velika, da vam bo lahko koristila celotno kurilno sezono. Tudi pridobivanje drv je lahko kar precej dolgotrajen postopek. Les je treba primerno obdelati in ga tudi spraviti ter zložiti v stave.

Drva za peč
Prostor za shranjevanje drv za peč mora biti dovolj suho

Tudi prostor za samo shranjevanje drv mora biti primeren – dovolj suh, da se drva pravilno posušijo in da ne pričnejo plesniti. Peč na drva ima še eno slabost. Za konstantno toploto je namreč polena treba redno dovajati v kurišče. Če vas več ur ne bo doma, polena tako pogorijo in morda se boste vrnili v na pol mrzel dom.

Similar Posts:

Close