Prednosti in slabosti različnih virov energije pri kosilnicah

Ne glede na to, kako velik ali majhen je vaš travnik, boste verjetno želeli poskrbeti za urejen videz vašega doma. Za urejanje trate potrebujete kosilnico, in za večino ljudi je najboljša izbira samohodna kosilnica, čeprav obstajajo tudi druge vrste kosilnic. Obstaja več tipov kosilnic, med katerimi se boste morali odločiti glede na vaše potrebe, poleg tega pa se boste morali odločiti tudi, kateri vir energije bo poganjal vašo kosilnico. V tem članku se bomo osredotočili na prednosti in slabosti različnih virov energije.

Odločite se, kateri vir energije je najbolj primeren za vas in vašo travo.

Med različnimi vrstami kosilnic se lahko odločate med akumulatorskimi, električnimi, bencinskimi in ročnimi tipi. Med njimi je električna kosilnica primerna za tiste, ki imajo dostop do električne vtičnice. Električne kosilnice so enostavnejše za vzdrževanje kot bencinske, lažje so in manj hrupne med košnjo. Edina pomanjkljivost električne kosilnice je, da med uporabo potrebujete dodatno pozornost, da ne prerežete kabla. Ko se navadite na to, pa je košnja z električno kosilnico enostavna in prijetna.

Akumulatorska kosilnica je lahka in veliko tišja od bencinskih, saj ne potrebuje kabla, ob katerem bi se spotikali med košnjo. Njihov akumulator je potrebno redno polniti, odvisno od modela pa ena polna baterija zdrži običajno do eno uro košnje. S pravilnim vzdrževanjem lahko podaljšate življenjsko dobo akumulatorja, vendar ga bo včasih potrebno zamenjati.

Bencinske kosilnice imajo daljši domet, saj jih ni potrebno polniti, in če se zanje redno skrbite, vam bodo dolgo služile. So glasnejše od drugih kosilnic, vendar so tudi močnejše, zato jih lahko uporabite za košnjo trdovratnejšega plevela. Zaradi večje moči boste pri košnji porabili manj časa, vendar so bencinske kosilnice težje od ostalih vrst ter zahtevajo več vzdrževanja. Kljub temu pa so učinkovita izbira, če vas ne moti njihova teža.

Večina uporabnikov se odloči za nakup samohodne kosilnice, ki jo zgolj usmerjajo, medtem ko jo motor (na bencin, elektriko ali akumulator) poganja, da deluje rezila. Vendar pa lahko izberete tudi kosilnico, ki jo boste morali sami potiskati naokrog. V tem primeru motor zagotavlja le delovanje rezila. Lahko pa se odločite tudi za ročno kosilnico, pri kateri sami s potiskanjem skrbite za vrtenje rezil. Ročna kosilnica je okolju najbolj prijazna varianta, vendar je primerna le za manjše in manj zahtevne košnje.

Za urejanje manjših travnatih površin se običajno najbolje obnese potisna ali samohodna vrtna kosilnica, saj so traktorske kosilnice težje za manevriranje na manjšem prostoru. Za uporabo potisne vrtna kosilnica je potrebno nekaj moči, vendar jo večina odraslih oseb lahko upravlja brez težav. Pri potiskanju kosilnice navzgor in navzdol po klancu je potrebna previdnost. Samohodna kosilnica pa je še lažja za upravljanje, saj se je potrebno osredotočiti samo na usmerjanje, samohodna kosilnica pa se premika sama. Samohodne vrtne kosilnice ponavadi poganja bencin, vendar pa so na voljo tudi električne in akumulatorske različice.

Za tiste, ki želijo kositi brez truda, so primerne robotske kosilnice, ki so načeloma podobne robotskim sesalcem. Kosijo lahko samostojno in redno, da zagotavljajo vedno urejeno travo. Ko izberete kosilnico, je pomembno upoštevati vaše potrebe in želje ter velikost vaše trate.

Similar Posts:

Close