Kaj morate vedeti o električnih kolesih?

Električna kolesa so med ljudmi postala velik in pomemben modni hit. Omogočajo nam, da z veliko manj napora v istem času prevozimo precej več. Taka kolesa so še posebej primerna za mestno in primestno vožnjo. Po njih vse pogosteje posegajo tudi starejši ljudje.

Modra se kdo med vami resno sprašuje, ali so električna kolesa le modna muha razvajenih kolesarjev in ali so v potuho vsem, ki v življenju tako in drugače iščejo bližnjice. Zagotovo pa velja, da so električna kolesa nekaj, kar bo ključno zaznamovalo prihodnost osebne mobilnosti. Ravno zaradi slednjega je dobro, da o njih veste vse ključne informacije, ki vam jih bomo zaupali v nadaljevanju.

1. V prvi vrsti so električna kolesa namenjena užitkarstvu

Električna kolesa so namenjena predvsem užitkarstvu. Povprečni rekreativec z njim lahko obišče kraje, ki jih z lastno močjo ne bi mogel oziroma bi se moral za to preveč namučiti. Z njihovo pomočjo marsikdo dobi nov zagon, da ponovno sede na kolo.

2. Najboljša je izbira kolesa s sredinskim motorjem

Strokovnjaki menijo, da je rešitev z motorjem spredaj ali zadaj nekoliko nerodna. Menijo, da je najboljša rešitev kolo s sredinskim motorjem. Kolo je tako najbolje uravnoteženo.

3. Teža kolesa ne igra ključne vloge

Med vožnjo teža kolesa ne igra najpomembnejše vloge. Teža električnega kolesa se giblje nekje med 19 in 25 kilogrami. Vse skupaj je najbolj odvisno od različnih komponent, ki ga sestavljajo, na primer od tega, ali kolo vsebuje okvir iz železa, aluminija ali ogljikovih vlaken.

Teža kolesa je pomembna pri nežnejšem spolu. Težo električnega kolesa je potrebno upoštevati tudi pri spuščaju s strmejših klancev. Ravno zato so prav vsa električna kolesa opremljena z zmogljivejšimi zavorami.

4. Največji izziv sta cena in teža baterij

Pri električnih kolesih sta največji izziv cena in teža baterij. Položaj baterij na kolesu je odvisen od njegovega proizvajalca. Pri bolj kakovostnih in dražjih modelih so baterije navadne integrirane v okvir. Tako se na prvi pogled niti ne vidi, da gre za električno kolo.

Najnovejše baterije, ki so nameščene v električna kolesa, so zelo zmogljive in dokaj ugodne. Omogočajo doseg od 40 do 100 prevoženih kilometrov. Število kilometrov je odvisno predvsem od moči vetra in drugih vremenskih razmer, teže kolesarja in zahtevnosti podlage.

5. Električnih koles ne enačite z motocikli

Električnih koles nikakor ne smete enačiti z motocikli. V vsakem primeru boste morali poganjati pedala. Če želite kolesariti hitreje, morate uporabljati izključno moč svojih nog. Pomoč električnega motorja najbolj pride prav v hribih in na strmih klancih.

6. Električnega kolesa ne puščajte na soncu

Električnega kolesa nikakor ne puščajte dlje časa na vročem soncu ali na zelo nizki temperaturi. Poskrbite tudi, da se bo njegova baterija redno polnila in praznila. Tudi polna baterija lahko namreč počasi izgublja svojo moč, če jo nekaj časa puščate pri miru.

7. Pozorni bodite na proizvajalca električnega kolesa

Nakup električnega kolesa je za marsikoga zahtevna naloga, sploh če se na te vrste koles ne spozna prav dobro. V prvi vrsti je najpomembneje, da v ožji izbor daste kolesa priznanih proizvajalcev. Četudi boste zanje odšteli več denarja, boste zagotovo kupili električno kolo, ki vam bo odlično in dolgo časa služilo.

Similar Posts:

Close