Začimbe za popestritev domače kuhinje

V domači kuhinji gotovo že uporabljamo celo vrsto začimb in zelišč, običajno pa prednjačijo tisti dodatki, ki jih lahko najdemo kar na domačem vrtu. Tudi pri nas namreč uspevajo razne začimbe in zelišča, čeprav po večini izvirajo iz daljne Azije ali Bližnjega Vzhoda. Na voljo imamo zelo pestro zbirko dodatkov, s katerimi lahko začinimo domače jedi. Še bolj zanimivo pa bo kulinarično ustvarjanje, če si upamo eksperimentirati tudi z nekaterimi bolj eksotičnimi sestavinami.

Seveda se z eksperimentiranjem ukvarjamo le takrat, ko si to lahko privoščimo. Preizkušene recepte je pametno upoštevati, še posebej, če pripravljamo obrok za kak pomemben dogodek. Z novimi začimbami lahko močno spremenimo okus, izgled in vonj hrane, zato jih je pametno uporabljati le takrat, ko hrano pripravljamo zase.

Kaj imamo na voljo? Pobrskamo lahko po znanih in uveljavljenih začimbah. Med temi izstopajo ingverjevke, glavni predstavnik te družine je seveda ingver, v poštev pa pridejo še nekatere sorodne vrste, na primer kumina in kardamom. Ingver je ena izmed začimb z najstarejšo tradicijo, saj so jo široko uporabljali že v antičnem času, in to tako v Rimu kot na Daljnem Vzhodu. Tudi v srednjem veku je bil ingver zelo priljubljen, takrat se je dokončno uveljavil kot stalnica v evropskih kuhinjah, predvsem v Angliji in Skandinaviji. Na Slovenskem pa ingver nikoli ni stopil v veljavo do te mere, da bi ga lahko oklicali za domačo začimbo. V tradicionalnih jedeh ga ne najdemo, seveda pa vstopa v recepte za sodobne specialitete. Uporablja se predvsem v napitkih, ki jih ingverjeva korenika popestri z značilnim ostrim okusom in vonjem. Tako se dodaja v kompote, pogosto pa izdelujemo še ingverjev čaj. Prav tako ingver omogoča pridelavo zanimive variacije piva, vina, celo kave. Kot začimba pa se dodaja v peciva, solate, tudi kruh.

Več o ingverju preberite tukaj: https://www.bodieko.si/ingver

Ingver je le ena izmed možnosti, je pa gotovo precej dostopen in se lahko lepo vklopi v domačo kuhinjo. Na voljo je v različnih oblikah, uporablja se predvsem korenika, pa tudi lističi ali eterična olja. Ponuja različne koristne učinke, ki so dobro znani v ljudski medicini.

Veliko drugih začimb ponuja prav tako privlačne možnosti za uporabo v domači kuhinji. Ni treba delati velikih prilagoditev, dovolj je že, da preizkusimo kaj novega in ugotovimo, ali so novi okusi prijetni ali ne. To omogočajo mnoge začimbe, ki niso preveč ostrega okusa ali preveč aromatične. Večina zelenih začimb ponuja možnosti za varno eksperimentiranje, medtem ko druge začimbe živahnih barv običajno zahtevajo nekaj previdnosti. Seveda ima vsaka začimba svoje mesto in svoj namen, zato se pri pripravi različnih jedi splača premisliti o tem, kateri okusi se najbolje dopolnjujejo. Veliko možnosti ponuja recimo priprava mesa, ki je za uporabo začimb zelo primerna, prav tako so začimbe priljubljene v peki.

Similar Posts:

Close