Prava plastika glede na namen

S plastiko se vsakodnevno srečujemo, pravzaprav pogosto niti ne vemo, da so izdelki, ki jih uporabljamo, izdelani iz plastike. Četudi se tega vsaj bežno zavedamo, običajno ne ločimo različnih plastičnih materialov, niti si ne predstavljamo, koliko plastik je na voljo in kako se razlikujejo. Tehnična plastika je na voljo v zelo raznolikih izvedbah, tako da je skorajda nemogoče omejiti zbirko plastičnih materialov le na tiste, ki jih lahko v vsakdanjem življenju enostavno prepoznamo.

Eko plastika

V zadnjem času postaja vse bolj priljubljena tako imenovana eko plastika, ki spet ni zgolj en material, temveč ta izraz označuje določeno zbirko plastičnih mas, ki imajo nekatere skupne lastnosti. Tem plastikam je seveda skupno, da so izdelane na osnovi obnovljivih virov, običajno vsebujejo organske materiale, kot so celuloza in lesna vlakna ter ricinusovo olje kot vezivo. Takšna plastika ima od 60 do 100 % organsko zgradbo, s tem pa privzame določene lastnosti, ki so v nekaterih okoljih še kako zaželene. Na drugih področjih pa se eko plastika obnaša tako, kot se večina drugih vrst plastike – lahko jo obdelujemo in oblikujemo, podobno je odporna na vodo, kemikalije in mehanske obremenitve …

Druge plastike

Tehnična plastika je v veliki večini izdelana iz drugih materialov, organska eko plastika še vedno predstavlja le zanemarljiv delež vseh uporabljenih plastičnih materialov. A ne glede na to, na katero področje se omejimo, je nabor materialov in polizdelkov nadvse širok.

Med plastičnimi materiali najdemo rešitev za praktično vsak izdelek. Najprej pridejo seveda na misel najbolj priljubljene plastike, na primer PP, PE in PVC, ki jih videvamo vsakodnevno in jih pogosto znamo tudi prepoznati. A tehnična plastika ponuja še celo vrsto možnosti na drugih področjih – navsezadnje se lahko uporablja celo v zahtevnih razmerah in pri visokih temperaturah. Pravzaprav za skoraj vsako okoliščino obstaja prilagojena vrsta plastike!

Vas zanima tema poslovna darila? Potem si preberite naš članek na to temo.

Similar Posts:

Close