Motorna olja za avto – katero izbrati?

Tudi vi nikoli ne veste, katero olje za avto izbrati? Marsikje prodajajo različna motorna olja, ki se ne razlikujejo le po proizvajalcih in barvah embalaže, ampak tudi glede na ostale lastnosti. Katero med njimi bi bilo najbolj primerno za vaš avto, je odvisno od tega, za kakšen avto gre, pa tudi od letnega časa in različnih drugih dejavnikov. Zato se nakupa ne splača opraviti kar na pamet ali pri njem gledati le na ceno, ampak predvsem na to, ali je določeno olje prava izbira za naš avto.

Izberite najboljše olje za svoj avto

Vsak avto ima svoje specifike, to pa velja tudi za motorna olja. V osnovi jih delimo na tista za dizelske in na tista za bencinske motorje, nekatera pa so namenjena tudi obojim vrstam avtomobilskih motorjev. Pred nakupom se je zato pametno prepričati, za kakšno vrsto motorja je primerno določeno olje, nato pa preveriti še njegovo kakovost. Najbolje je, če je čim bolj kakovostno, saj s tem poskrbite za:

  • vaš avto res dobro poskrbite,
  • boljšo zaščito motorja in vseh njegovih delov,
  • bolj dolgotrajno zaščito motorja,
  • boljši in lažji vžig avtomobila,
  • za daljšo življenjsko dobo motorja in avtomobila.
Osnove avtomobilskih tekočin

Kaj je viskoznost in kaj nam pove?

Nekatera motorna olja so bolj viskozna kot druga, kar nam pove, kako tekoče je določeno olje pri določeni temperaturi. Bolj ko je tekoče, bolj je motor vašega avtomobila zaščiten z njim, seveda pa to ni edina lastnost, na katero velja biti pozoren pri izbiri in nakupu. Najpomembnejše je, da izbrano olje vaš avto oziroma njegov motor čim bolje zaščiti, na kar pa vplivajo tudi njegove druge lastnosti. Vsako olje ima namreč svoje specifike, ki jih pred nakupom velja prebrati.

Katero olje priporoča proizvajalec avtomobila?

Določena motorna olja priporočajo tudi proizvajalci. V primeru, da se na izbiro ne spoznate najbolje ali da niste prepričani, katero olje izbrati, je zagotovo pametno izbrati tistega, ki ga priporoča tudi proizvajalec. V primeru, da se v motorna olja malo bolje poglobite, pa lahko uporabite tudi takšnega, ki po vašem mnenju najbolj ustreza vašemu vozilu glede na njegovo starost, vaš stil vožnje, zunanje temperature in vse ostale lastnosti.

Rezervoar goriva za avto

Kakšno vlogo v avtu igra rezervoar goriva?

Rezervoar goriva za avto predstavlja pomemben element. Tako kot velja za vse druge dele in dodatke, je dobro vedeti tudi to, kakšno vlogo rezervoar za gorivo sploh igra v vozilu in kako pravzaprav deluje.

Similar Posts:

Close