Osnove avtomobilskih tekočin

tekočine za avto

Vaš avtomobil vam bo dolgo služil, če boste poskrbeti za njegovo dobro stanje. Ena od najpomembnejših sestavin tega vzdrževanja je skrb za tekočine za avto in njihova zamenjava po potrebi. V tem prispevku si bomo ogledali osnove vzdrževanja avtomobilskih tekočin, da bo vaš avtomobil deloval brezhibno.

Kaj so tekočine za avto?

Avtomobilske tekočine se so vse tekočine, ki se uporabljajo za vzdrževanje ali mazanje različnih delov vozila. Te tekočine za avto so pogosto različnih vrst, vsaka pa ima svoj namen.

Običajno štejemo med njih olje, hladilno tekočino in tekočino za menjalnik. Vsaka vrsta ima pomembno vlogo pri pravilnem delovanju vašega vozila.

Motorno olje za avto

Olje je ena najpomembnejših vrst tekočin za vaš avtomobil, saj pomaga mazati gibljive dele in preprečuje njihovo prehitro obrabo. Olje je treba zamenjati vsakih pet do deset tioč kilometrov, da bo ostalo čisto in učinkovito, saj lahko umazano olje sčasoma poškoduje motor. Prepričajte se, da uporabljate olje z ustrezno viskoznostjo za vaš motor; če niste prepričani, kakšno vrsto olja potrebujete, si oglejte priročnik za uporabo ali za nasvet povprašajte mehanika.

ena najpomembnejših vrst tekočin za avto
Motorno olje je ena najpomembnejših vrst tekočin za avto, saj pomaga mazati gibljive dele in preprečuje njihovo prehitro obrabo.

Hladilna tekočina v avtomobilu

  • Hladilna tekočina (znana tudi kot sredstvo proti zmrzovanju) je bistvenega pomena za ohranjanje hladu v vročem motorju – zlasti v poletnih mesecih.
  • Hladilno tekočino je treba zamenjati na 2 do 3 leta, odvisno od tega, kako pogosto uporabljate avtomobil in kje živite; v bolj vročih podnebnih območjih je potrebno pogostejša menjava, v hladnejših podnebnih območjih pa redkejša.
  • Za nasvet o pogostosti izpiranja hladilne tekočine preverite v priročniku za uporabo ali se obrnite na mehanika.

Tekočina za menjalnik

  • Tekočina za menjalnik skrbi za mazanje sistema menjalnika, da pri prestavljanju vse teče gladko.
  • Tudi to tekočino je treba redno preverjati in jo po potrebi zamenjati – običajno vsakih trideset tisoč prevoženih kilometrov ali več – da se zagotovi njeno pravilno delovanje.
  • Če po zamenjavi tekočine za menjalnik opazite kakršne koli težave pri prestavljanju prestav ali težave pri vklopu prestave, ga takoj odpeljite k mehaniku, da ga dodatno pregleda in po potrebi popravi.  

Vedno vzdržujte svoje vozilo

Vodnik po tekočinah za avto

Z rednim vzdrževanjem avtomobila lahko dolgoročno prihranite denar, saj preprečite, da bi se kasneje pojavile večje težave. Vse tekočine za avto je treba redno preverjati in jih po potrebi zamenjati, da zagotovite njihovo pravilno delovanje in da sčasoma ne povzročijo škode na sistemih vašega vozila. Če kdaj niste prepričani, kakšno vrsto vzdrževanja je treba opraviti na katerem koli delu vašega vozila, se posvetujte z mehanikom, ki vam lahko ustrezno svetuje.

Similar Posts:

Close