Prepoznajmo okvaro sklopke in jo pravočasno odpravimo

Avtomobilska sklopka je povezovalni del med motorjem in menjalnikom. Omogoča prenos moči motorja na menjalnik in naprej do pogonskih koles. Med vožnjo jo voznik vklaplja in izklaplja s pomočjo stopalke. Brez sklopke avtomobil ne more speljati, voznik pa ne more prestavljati prestav. Popolna okvara bi pomenila, da bi morda lahko speljali s pomočjo odriva avtomobila z rokami, vendar bi vozili z izjemno nizko hitrostjo.

Znaki okvare sklopke

Okvara avtomobilske sklopke se kaže na različne načine. Najlažje testiramo delovanje tako, da avto vključimo in se odpeljemo na kratko vožnjo. Ko je vozilo segreto, ga ustavimo, zategnemo ročno zavoro, pritisnemo stopalko, menjalnik prestavimo v najvišjo prestavo ter pritisnemo stopalko za plin. Ko dosežemo najvišji navor, stopalko za sklopko spustimo in dodamo plin. Motor se bi moral takoj izklopiti, če sklopka dobro drži in ne podrsava. V kolikor se avtomobil ni izklopil, pa je dobro, da sklopko zamenjamo. 

Izrazit vonj po vožnji v klanec

Pri speljevanju v klanec ali spustu v dolino, lahko ob pretirani uporabi sklopke pride do izrazitega vonja. Po vožnji nastane zelo izrazit vonj po zažganem, ki prihaja iz podvozja vozila. Do hitre obrabe sklopke pride, ko med vožnjo preveč pritiskamo stopalko ali pa jo pretirano uporabljamo ob vožnji v dolino. Nekateri pretirano uporabljajo stopalko tudi med vožnjo po avtocesti, kjer namesto varnostne razdalje raje hitro zavirajo in obenem pohodijo sklopko. Pri taki vožnji se slednja zelo hitro obrabi in jo moramo menjati skoraj pri vsakem velikem servisu.

Preberite naslednji članek: Ohranimo čisto vetrobransko steklo v našem avtomobilu

Dobra vidljivost na cesto je izredno pomembna pri vožnji vsakega vozila. Metlice brisalcev veljajo za glavno komponento čiščenja vetrobranskega stekla. Metlice z njega odstranijo umazanijo in vodo.

Zdrsavanje sklopke 

Pet najbolj pogostih razlogov za zdrs sklopke je:

  • Obrabljene torne obloge,
  • Olje na tornih oblogah,
  • Oslabljena membranska vzmet,
  • Motnja med povezavami sklopke,
  • Poškodovani mehanizem za kompenzacijo obrabe.

Nasveti za preprečitev zdrsavanja sklopke

Zdrsavanje sklopke je možno preprečiti, če zamenjamo vse dele sistema. Zamenjamo tako tlačne plošče, kot tudi pogonske lamele, membranske vzmeti in izklopni ležaj. Preveriti moramo tudi tesnost komponent. Slaba oziroma poškodovana tesnila motorja in menjalnika povzročajo iztek olja na druge komponente, kar je lahko med vožnjo zelo nevarno. Sproti moramo preverjati tudi nastavitve in premikanje sklopke. Premalo gibljiva stopalka povzroča hitrejšo obrabo oblog. Vedno pa moramo uporabljati delovno tekočino, ki jo povzroča proizvajalec vozila.

Nasveti za daljšo življenjsko dobo stopalke

Življenjsko dobo sklopke podaljšamo s pravilno in mirno vožnjo. Speljujemo vedno z nizkimi obrati. Med vožnjo pa ne uporabljamo pedala po nepotrebnem. Med vožnjo tudi ne smemo preobremeniti vozila, zlasti pri vožnji po slabi vozni površini.

Preberite si še naslednji članek: Motorna olja za avto – katero izbrati?

Similar Posts:

Close