Različni nagrobni napisi za spomin na umrle

Nagrobnik je lahko izdelan iz različnih materialov

Vsak izmed nas si želi, da bi za nami ostalo nekaj, ko nas več ne bo. Življenje je velikokrat nepredvidljivo, saj smrt lahko doleti naše prijatelje, družinske člane in tudi nas. Seveda pa lahko vedno v tem primeru poskrbimo, da si bodo ljudje umrlega zapomnili. To pa je najlažje in najbolj opazno tako, da jim v spomin postavimo nagrobnik. Ta lahko vsebuje napise različnih velikosti, sporočil in okrasitev. Možnosti imamo zelo veliko, saj je veliko odvisno od naših želj, kar se tiče velikosti pisave, stila spomenika ipd.

Nagrobnik je lahko izdelan iz različnih materialov

Kljub napredku tehnologije so nagrobniki še vedno več ali manj izdelani iz enakih materialov. Te je seveda dandanes veliko lažje obdelati, saj moderni stroji in orodja omogočajo kamnosekom izdelavo napisov, okrasov in drugih dodatkov z veliko natančnostjo.

Nagrobik
Nagrobnik z napisom

Včasih smo bili omejeni na določene oblike samega nagrobnika ter napisov. Danes pa smo več ali manj omejeni samo z domišljijo in sredstvi, ki jih želimo vložiti.

Pri vseh izbiri materialov, pa so še vedno najbolj popularni:

Granitni nagrobniki so izredno odporni na elemente narave

To je tudi razlog, da se uporabljajo že zelo dolgo časa. Poleg tega pa ima čudovit izgled, ki ohranja svojo lepoto zelo dolgo časa. Priporočljivo pa je poliranje in čiščenje samega materiala, da ohrani svoj izgled.

Video: Izdelava granitnega nagrobnika

Ker je granit zelo drag material, je priporočljivo, da izberemo ponudnika, kot je http://www.vmkunovar.si/. Tako bomo zagotovili, da bo naš nagrobnik izgledal profesionalno in imel zelo dolgo življenjsko dobo.

Marmor vsebuje vrtinčaste vzorce, ki ustvarijo edinstven videz

Nekateri ljudje se odločijo za marmor, kot material za izdelavo nagrobnika, kot tudi različnih kipov. Temu je tako, saj je marmor dokaj dostopen material, ki ima tudi dolgo življenjsko dobo. Potrebna pa je zaščita samega nagrobnika, ki je narejen iz marmorja, saj vlaga lahko poškoduje napise in druge podrobnosti.

Peščenjak in apnenec je možno hitro izoblikovati

Veliko ljudi se odloči za nagrobnik, ki je narejen iz peščenjaka ali apnenca. Temu je tako, saj je cena materiala zelo ugodna. Poleg tega pa je sam kamen možno hitro obdelati. Je pa res, da oba materiala nista najbolj vzdržljiva, zato bo potrebna dodatna zaščita pri izdelavi nagrobnih napisov in drugih elementov.

Nagrobni napisi lahko vsebujejo različna sporočila 

Nagrobni napisi so morda najpomembnejši element celotnega nagrobnika. Temu je tako, saj sporočajo sporočilo umrlega, lepe misli živečih družinskih članov, poslovilno sporočilo ipd. 

Pri samem napisu pa lahko tudi vključimo celo ime umrlega, njegovo ali njeno letnico rojstva, kot tudi epitaf. Sam epitaf služi kot kratko sporočilo umrlega. Obenem pa si lahko tudi izberemo:

  • Velikost in stil pisave
  • Uporabo in vrsto simbolov
  • Uporabo slike ali več slik

Za najbolj optimalno izbiro velikosti nagrobnika in pisave, ki jo želimo vključiti, pa je najbolje vprašati našega kamnoseka.

Similar Posts:

Close