Koristni nasveti za izbiro zimskih gum

Zimske gume za ekstremne zimske razmere

Zimske gume in druga zimska avto oprema je pri nas obvezna med 15. novembrom in 15. marcem, izjema je le obalno območje. Zimske pnevmatike morajo v tem času uporabnikom vozil omogočati optimalen oprijem ter vodljivost. Pri tem še zdaleč ne gre samo za vožnjo po snegu, tem več za vožnjo po mrzli zimski podlagi.

Gume za zimo so izdelane iz gumenih zmesi, ki so mehkejše in bolj elastične. Tekalne plasti so zasnovane tako, da zagotavljajo odličen oprijem ter učinkovito zaviranje na snegu. Zimska pnevmatika tako tudi v izjemno mrzlem vremenu ostaja mehka in ohrani dovolj kakovosten oprijem. Gumene zmesi za poletne pnevmatike za takšne razmere niso primerne. Optimalno zmogljivost namreč dosegajo pri temperaturi 7 stopinj Celzija.

Zmogljivost zimskih pnevmatik

Pri izbiri zimske gume sta izjemno pomembna odgovora na vprašanji, v kakšnih razmerah najpogosteje vozite in kakšen je vaš način vožnje. Če se vozite zlasti po mokri in zasneženi podlagi, morate največjo pozornost nameniti zmogljivosti gum. Ravno tako to velja za vse voznike, ki pogosto pritisnejo na plin.

Zimske gume Goodyear
Zimske gume Goodyear ultragrip performance

Pri nakupu novih zimskih gum je prav tako pomembno, da izberete pnevmatike, ki so najustreznejše za vaše vozilo. Ne nazadnje ste omejeni tudi pri velikosti zimske gume. Sama velikost je podatek, ki ga boste našli na homologacijskem kartončku ali pa v sami dokumentaciji proizvajalca vozila. Pod pojmom dimenzija koles so vključeni najrazličnejši elementi, kot so širina, višina, notranji premer, indeks nosilnosti in kategorija hitrosti. Vse to so podatki, ki pomembno vplivajo na izbor gum za zimo.

Preberite naslednji članek: Ohranimo čisto vetrobransko steklo v našem avtomobilu

Dobra vidljivost na cesto je izredno pomembna pri vožnji vsakega vozila. Metlice brisalcev veljajo za glavno komponento čiščenja vetrobranskega stekla. Metlice z njega odstranijo umazanijo in vodo.

Poseben komplet pnevmatik za zimo

Glede na vašo znamko avta, model in moč motorja, je verjetno, da boste potrebovali prav posebne zimske gume. Neredko je za sam izbor pomembno še leto proizvodnje vozila. Zagotovo je najbolje, da se posvetujete kar z usposobljenim strokovnjakom. Pnevmatike za zimo bodo tako zagotovo ustrezale zahtevam vašega vozila.

Video: AMZS nasvet – Zimske gume

Ker je torej vožnja v zimskih razmerah kar precej drugačna kot sicer, morate vaše vozilo na takšno obdobje še posebej dobro pripraviti. Posebno pozornost namenite nakupu zimskih gum. Z dobrim ponudnikom oziroma proizvajalcem boste še toliko bolj pripravljeni na zahtevnejše razmere. Ne nazadnje je veliko dobre ponudbe v povezavi z izborom zimskih gum tudi na spletu.

Similar Posts:

Close