Koristen vodič za najem študentske sobe

Če so pred vami študentska leta, jih boste najverjetneje preživeli v večjem mestu, kjer se nahaja večina od fakultet. In če prihajate s podeželja oziroma iz odročnejših krajev, bo treba pred študijem poskrbeti tudi za primerno bivališče, saj se najverjetneje ne boste prav vsak dan, sploh pa ne zaradi večjih zastojev, vozili na fakulteto, kjer se navadno pojavi še ena večja težava: iskanje parkirišča. 

Najem študentske sobe je, na primer, ena od boljših rešitev. Preden pobrskate po ponudbi, ki vam je na voljo tudi na spletu, smo za vas pripravili nekaj najkoristnejših nasvetov. 

Ključni dejavniki pri izbiri sobe 

Pri izbiri študentske sobe morate biti posebej pozorni na primernost lokacije; koliko je soba oddaljena od fakultete, postaje javnega prevoza, knjižnice, možnosti parkiranja, študentske restavracije, železnice, ali je v bližini kakšen preveč hrupen objekt ter podobno. 

Posebno pozornost namenite tudi na samega lastnika; presodite, ali je zaupanja vredna oseba, je dovolj prijazen, ali na vaša vprašanja odgovarja direktno, ima kakšen predsodek o študentskem življenju ter podobno. 

Preverite, ali koliko je stanovanje staro, je dovolj dobro vzdrževano, kakšna je velikost študentske sobe, imate lastni vhod, svetlost sobe, možnost priklopa na internet ter podobno. 

Preberite naslednji članek: Preženimo strah pred temo z nočnimi lučkami

Uporaba nočne lučke blaži simptome niktofobije. Lahko jo priključite na eno od delujočih električnih vtičnic, da osvetlite okolico z blagodejno svetlobo, ki olajša zaspanje.

Najemnina sobe 

Najemnina predstavlja nadomestilo za uporabo stanovanja, ki se plačuje za en mesec vnaprej, razen če je s pogodbo o najemu kaj drugače določeno. 

Cena za najem študentske sobe je odvisna od velikosti, opreme, starosti stanovanja, oblike uporabe sanitarij ter kuhinje – če je lastna je najemnina temu primerno višja –, števila sostanovalcev, načina plačila – mesečno, polletno. 

Stroški najema 

Stroški za najem študentske sobe se obračunajo poleg najemnine. Z lastnikom oziroma najemodajalcem se lahko dogovorite za mesečni znesek ali za dodatno plačilo stroškov. 

Stroške se praviloma deli na mesečne stroške in na varščino. V prvi del stroškov se uvrščajo obratovalni stroški stanovanja in skupnih delov stanovanjskih stavb, na primer voda, elektrika, internet, ogrevanje. Varščina lastniku zagotavlja, da bo soba ob koncu najema v enakem stanju, kot je bila na začetku, in je praviloma enaka protivrednosti ene, dveh ali treh mesečnih najemnin. Če je najeta soba vrnjena v brezhibnem stanju, se varščina študentu vrne; v nasprotnem primeru se varščina za najem študentske sobe porabi za odpravo poškodb, ki jih je povzročil najemnik. 

Similar Posts:

Close