Preventiva in zatiranje bolh pri psih

bolhe pri psih

Bolhe pri psih so lahko izjemno moteča nadloga – tako za žival kot za njenega lastnika. Obenem so bolhe tudi nevarne, če ne ukrepamo pravočasno. Znano je, da se pasje bolhe hranijo s pasjo krvjo, v neposredni okolici pa ves čas odlagajo svoja jajčeca. Ker psa ugriz bolhe zelo srbi, se posledično veliko grizejo, praskajo ter podobno. Nekateri psi naj bi bili na ugriz bolh zelo alergični.

Lastniki psov bi morali dobro vedeti, kako se pri psih znebiti bolh. Najpomembneje je, da to počnejo na čim bolj naravni način. S tem psu, sebi pa tudi okolju lahko naredijo največjo uslugo.

Znaki, da ima pes bolhe

Da so prisotne bolhe pri psih, lahko najhitreje vemo, če se živali nadpovprečno veliko praskajo. Bolhe namreč zajedajo psa in posledično povzročajo srbečico na njegovi koži. Seveda je pes lahko na bolhe celo alergičen. To pomeni, da ga srbi celotno telo in ne samo mesto ugriza.

bolhe pri psih so moteča nadloga
En sam ugriz bolhe lahko povzroči, da se ljubljenčki čezmerno praskajo. Rdeči mozolji ali izbokline so poleg srbenja lahko znak, da ima vaš ljubljenček bolhe. Izpadanje dlake in suha koža zaradi praskanja sta lahko tudi znak bolh pri psih.

Če torej posumite na bolhe pri psu, psa najprej temeljito preglejte. Če je okužba huda, boste zaznali odrasle bolhe, ki skačejo in so kot takšne vidne s prostim očesom. Če je okužba blaga, bolh ne boste videli. Slednje pa še zdaleč ne pomeni, da vaš pes nima bolh.

Pregled psa zaradi bolh

Ker so bolhe pri psih zelo nadležen in celo nevaren pojav, je treba psa na vsake toliko časa dobro temeljito pregledati. Zlasti tedaj, kadar se kosmatinec nadpovprečno praska, grize. Najprej pregledate dlako okoli vratu, na glavi ter na predelu trebuha.

V tem videu je prikazano, kako preveriti, če imajo psi bolhe.

Če pri pregledovanju naletite na majhne črne pikice, ki so videti kot smeti, potem ima pes verjetno bolhe. Majhne črne pikice so namreč lahko boljši iztrebki. Pikice je treba s psa pobrati in jih dati na belo podlago, na primer na vato. Zmočite jih z vodo in počakajte. Če se obarvajo rdeče, to pomeni, da gre za iztrebke bolh.

Uporaba naravnih izdelkov za zatiranje bolh pri psih

Bolhe pri psih so precej pogost pojav, zato je še toliko pomembneje, da veste, kateri izdelek uporabiti za zatiranje oziroma preprečevanje.

Najbolje je poseči po naravnih izdelkih za zatiranje bolh.

Na voljo so denimo posebne kapljice, ki jih živali vmasirajte v notranjo stran uhlja, a ne v ušesni kanal.

Similar Posts:

Close