Zakaj je pomembna lokacija jezikovnega tečaja?

Učenje tujih jezikov poteka na neštete načine, s tem pa tudi na najrazličnejših lokacijah. Lahko se učimo na primer kar sami doma, lahko pa celo odpotujemo v tujino in se povsem vključimo v lokalno kulturo ter spoznamo jezik s prve roke. Odličen kompromis pa so jezikovni tečaji, ki omogočajo učinkovito učenje tujega jezika – a tudi pri teh je zelo pomembno, kje se tečaj izvaja!
Učinkovitost učenja jezika morda res ni neposredno odvisna od lokacije tečaja, gotovo pa ta na učinkovitost vpliva posredno preko težav, ki jih prinaša neugodna lokacija. Tečaj mora potekati relativno blizu, da ne bo preveč časa vzela že vožnja, ki lahko predstavlja tudi stroške. To ni težava pri jezikovnih tečajih v Ljubljani oziroma večjih mestih, kjer so programi zelo blizu številnim interesentom, na podeželju pa ni toliko ponudbe in je težko najti tečaj, ki ne bi bil pretirano oddaljen, sploh za kakšne bolj eksotične jezike.
Lokacija torej lahko odloča o ponudbi tečajev. Jezikovni tečaji v Ljubljani omogočajo učenje praktično vseh pomembnih svetovnih jezikov in tudi mnogih eksotičnih, medtem ko zunaj mest najdemo tečaje angleščine, morda nemščine in italijanščine, onkraj tega pa je ponudba dokaj siromašna.
Opisane prednosti in pomanjkljivosti lokacije jezikovnega tečaja veljajo za skupinske tečaje in podobna organizirana izobraževanja. Pri individualnih tečajih in tečajih po meri je seveda možno značilnosti programa prilagoditi in se nekaterim težavam, ki jih prinaša neugodna lokacija, tudi izogniti. Zato so individualni tečaji pogosto odlična rešitev za tiste, ki bi se radi učili hitro in učinkovito, brez ovir, ki jih lahko predstavlja lokacija.

Similar Posts:

Close