Avtomobili

Če govorimo o razvoju sodobnega animiranega filma, seveda ne moremo mimo pionirske vloge, ki jo je na področju računalniške animacije odigral režiser, scenarist in producent John Lasseter.

Kot avtor prvih dveh celovečernih animiranih filmov, ki sta bila narejena izključno s pomočjo računalniške animacije – Sveta igrač (Toy Story, 1995) in Življenja žuželk (A Bug’s Life, 1998) –, se je vpisal v zgodovino filma.

Toda pomemben je tudi njegov prispevek k klasični animaciji, saj je že v mladih letih ustvaril nekaj izjemnih del, ki so klasično animacijo povzdignile v nove višave. Po diplomi se je vpisal na nov program za animacijo, ki ga je na kalifornijskem Institutu za umetnost odprl studio Walt Disney. Tu je bil sošolec Joeja Ranfta, s katerim sta kasneje še veliko sodelovala. John Lasseter je med študijem na kalifornijskem Institutu za umetnost posnel dva kratka animirana filma, Lady and the Lamp (1979) inNitemare (1979), za katera je prejel študentska oskarja.

Po študiju se je zaposlil pri Disneyju in sicer v njegovem oddelku za celovečerne animirane projekte. Prvi stik z računalniško animacijo mu je omogočilo sodelovanje pri Disneyjevem filmu Tron (1982). Lasseter se je navdušil nad radikalno novim medijem in tako se je že leta 1984, v želji, da bi mu bil čim bliže, od Disneyja preselil k Lucasovem podjetju Industrial Light and Magic. Ko je podjetje odkupil Steven Jobs in ga preimenoval v Pixar, je Lasseterju omogočil, da je svobodno odločal o režiji in produkciji številnih projektov. Leta 1988 je tako posnel prvi povsem računalniško animirani kratki film, Tin Toy, in zanj prejel oskarja za najboljši kratki animirani film.

V začetku devetdesetih pa se je z Joejem Ranftom lotil priprav osnovne zgodbe za svoje prelomno delo Svet igrač, ki ga je realiziral leta 1995 in zanj prejel posebnega oskarja za izjemne dosežke na področju animacije. S tem filmom je računalniška animacija pričela svoj zmagoviti pohod in danes v Hollywoodu klasične animacije skorajda ni več. Kasneje je Lasseter v sodelovanju z Ranftom posnel še Življenje žuželk (1998) in Svet igrač 2 (1999). Avtomobili – zgodba o mladem dirkalniku, ki mu vsi napovedujejo bleščečo prihodnost, še prej pa mu prebivalci malega mesteca ob sloviti Cesti 66 pomagajo do spoznanja, da v življenju obstaja še kaj več kot zmagovanje na dirkališčih – so njun zadnji projekt, saj se je medtem Joe Ranft smrtno ponesrečil. Film je sinhroniziran v slovenščino.

Cover of "Toy Story: An Original Walt Dis...
Cover via Amazon

Similar Posts:

Close