Svetloba kot čarovnija: Kreativno risanje s svetlobo za izjemne fotografije

Risanje s svetlobo, znano tudi kot svetlobno slikanje, je ustvarjalna tehnika fotografiranja, ki omogoča fotografskim umetnikom, da uporabijo svetlobo kot ključno orodje za ustvarjanje edinstvenih in čarobnih risb. Ta tehnika se izvaja z uporabo svetilke ali drugega vira svetlobe, ki se premika med dolgo osvetlitvijo, da ustvari poljubne oblike na fotografiji. Svetlobno risanje ponuja fotografskim ustvarjalcem priložnost, da se izražajo na edinstven način, hkrati pa raziskujejo igro svetlobe in ustvarjajo umetniške kompozicije, ki presegajo meje običajne fotografije.

Avtocesta – nočna fotografija

V tem članku bomo raziskali osnove risanja s svetlobo, vključno z opisom tehnike, potrebnimi orodji in koraki za ustvarjanje čudovitih svetlobnih slik.

Za risanje s svetlobo potrebujete naslednje:

 1. Asistenta, ki lahko upravlja s svetlobo ali pomaga pri drugih opravilih.
 2. Fotoaparat: Potrebujete digitalni fotoaparat, ki omogoča nastavitev dolge osvetlitve in način Live View za ogled slike na zadnjem LCD-zaslonu.
 3. Stojalo: Fotoaparat je treba namestiti na stabilno podlago, kot je stojalo, da preprečite zamegljenost slike zaradi tresljajev.
 4. Optični stabilizator slike (IS): Če ima vaš objektiv IS funkcijo, je priporočljivo, da jo izklopite za dolge osvetlitve, še posebej, če je fotoaparat nameščen na stojalu. Nekateri najnovejši fotoaparati samodejno zaznajo, ko so nameščeni na stojalo in izklopijo IS.
 5. Svetlobni vir: Uporabite lahko različne vire svetlobe, kot so svetilke, baterijske luči, LED-svetila ali druge svetlobne vire, da ustvarite različne oblike in vzorce na sliki.
 6. Temno ozadje ali osvetljeno ozadje: Okolje, v katerem boste fotografirali, bo vplivalo na končni videz slike. Temno ozadje bo poudarilo oblike, ki jih ustvarite s svetlobo, medtem ko osvetljeno ozadje lahko doda kontekst in prostor vaši kompoziciji.
 7. Vaja in načrtovanje: Slikanje s svetlobo zahteva prakso in načrtovanje. Pred sončnim zahodom načrtujte, katere kompozicije želite ustvariti, in se vadite s tehniko. Prav tako je priporočljivo uporabljati način Live View, da si ogledate posnetek na zadnjem LCD-zaslonu.
 8. Previdnost pri dolgih osvetlitvah: Pri dolgih osvetlitvah se izogibajte dotikanju fotoaparata, tudi če je nameščen na stojalu, da preprečite zamegljenost slike zaradi tresljajev.
Fotografija kot umetnost.

Fotografiranje s svetlobo prinaša mnoge radosti, vključno z kreativno svobodo za izražanje in eksperimentiranje… Ustvarjanje edinstvenih vizualnih učinkov, izzivi, učenje ter raziskovanje nočnih prizorov, so neprecenljivi v svetu kreativne fotografije…

Risanje s svetlobo – srce.

Nastavitve na aparatu:

 • Program M (manualni način), da lahko ročno nastavljamo vse parametre kamere.
 • Zaslonka f8 – 11, kar je običajno dobra izbira za slikanje s svetlobo.
 • Čas osvetlitve v sekundah, na primer 4”, 6”, 8” ali daljši, odvisno od želenega učinka.
 • ISO na 100, da zmanjšamo šum in dosežemo čisto sliko.
 • Manualni način fokusiranja, da lahko natančno izberemo, na kaj se bo kamera osredotočila med osvetlitvijo s svetlobo.
Igranje s svetilko

S temi osnovnimi pripomočki in upoštevanjem varnostnih ukrepov lahko začnete ustvarjati edinstvene slike s slikanjem s svetlobo, kjer lahko svoji ustvarjalnosti pustite prosto pot in ustvarite čarobne kompozicije. Fotografiranje s svetlobo je kreativna in navdušujoča fotografska tehnika, ki omogoča eksperimentiranje z edinstvenimi svetlobnimi vzorci, barvami in kompozicijami. Prinaša izzive, učenje in možnost raziskovanja nočnih prizorov ter urbanih pokrajin. Fotografi lahko sodelujejo s prijatelji in razvijejo lasten slog ter ustvarijo dragocene spomine v umetniškem stilu.

Tovrstna fotografija ponuja širok spekter možnosti, od svetlobnih sledi, abstraktnih kompozicij, eksperimentiranja z barvami do uporabe svetlobe v pejsažih in portretni fotografiji…

Similar Posts:

Close