Visok holesterol

Povišan vnos holesterola je glavni razlog za nastanek mnogih zdravstvenih težav, tudi hudih, morda celo smrtno nevarnih. Vsekakor je torej pametno poznati dejavnike tveganja, pa tudi posledice, do katerih lahko pride. Nekaj ukrepov lahko sprejmemo in nivo spravimo nazaj na obvladljivo raven, najbolj učinkovita pa je seveda preventiva, ki že v izhodišču preprečuje kopičenje.

Vzroki za težave

Povišan holesterol je v veliki meri posledica nezdrave prehrane. Čeprav to snov proizvajajo tudi same celice v telesu, moramo poskrbeti za zadosten vnos preko hrane. Problem je v tem, da lahko na ta način zdravo mejo hitro presežemo, če nismo pozorni na oblikovanje zdravega jedilnika. Nezdrave prehranske navade namreč pogosto vključujejo prav velike količine živil, za katere je značilna visoka vsebnost holesterola. To so industrijsko pridelana in predelana živila, predvsem mesnine in sladki ali slani pekovski izdelki, značilna je margarina, pa tudi drugje je moč najti visoke koncentracije. Če pri prehrani nismo pozorni na to, lahko v svoj jedilnik vključimo previsoke količine, s tem pa se pokažejo seveda tudi posledice.

Preberite tudi: Magnezijev klorid – previdnost pri nakupu ter pri uživanju

Tveganje sprejmejo tudi tisti, ki se s fizično aktivnostjo ukvarjajo le redko ali sploh nikoli. S preživljanjem dni v sedečem položaju in s pomanjkanjem gibanja telo ne bo pridobilo koristnega holesterola, kopičijo se le nekoristne snovi, ki so lahko škodljive. Zdravo prehrano je torej nujno dopolniti še z rednim gibanjem, kar je osnova za zdravo življenje.

Glavne dejavnike tveganja za povišan holesterol zaokrožuje še kajenje, ki vpliva na koncentracije obeh vrst holesterola, najbolj očitni pa so ti vplivi pri ženskah.

Omenimo še genetske dejavnike, ki so tudi lahko krivi za kopičenje holesterola, medtem ko imajo lahko enak učinek tudi določene bolezni in zdravila.

Odpravljanje težav

Treba bo sprejeti drastične ukrepe, ki seveda vključujejo predvsem zdravo prehrano in redno gibanje. Ker na ta način zelo učinkovito znižamo nivo holesterola v krvi, je smiselno ves napor usmeriti v spremembo življenjskega sloga, ni se treba posluževati zdravljenj in drugih ukrepov. Seveda to ne bo vsem po godu, zato pa se pojavljajo težave. Do teh pride le postopoma in v začetku niso opazne, zato se mnogi sploh ne zavedajo svojih težav in se tudi ne lotijo spremembe življenjskega sloga, dokler ni stanje že zares alarmantno. Takrat je lahko že prepozno in bodo učinkoviti le strožji ukrepi, seveda pa lahko holesterol vodi tudi v nenadno srčno ali možgansko kap, pri kateri morda ne bo več pomoči. Več preberite tukaj.

Preventiva je zelo učinkovita – z zdravo prehrano in rednim gibanjem je možno v celoti odpraviti tveganja, ki jih prinaša holesterol pri povečanem vnosu. Res je, da med dejavniki tveganja še vedno ostajajo nekatera druga bolezenska stanja in nekatera zdravila, a to so zanemarljivi dejavniki. Na podlagi zdravega življenjskega sloga se lahko soočimo tudi s temi, večjih težav verjetno ne bo.

Similar Posts:

Close