Z opornicami preprečimo poškodbe gležnjev

V zadnjih nekaj desetletjih je na trg prišlo mnogo novih pripomočkov za športnike. Med njimi je postala zelo popularna opornica za gleženj, ki nudi nositelju dodatno oporo in zaščito gležnja med zahtevno telesno aktivnostjo. Uporablja pa se jo tudi za ljudi, ki so utrpeli različne poškodbe mišic, kosti in sklepov v spodnjih okončinah. Dandanes poznamo športne in medicinske opornice, ki so namenjene stabilizaciji gležnjev med zahtevnimi športi in za hitrejše zdravljenje po fizičnih poškodbah. Obenem pa zmanjšujejo količino bolečine pri uporabi naših nog v primeru, da smo že utrpeli poškodbe.

Opornica za gleženj zmanjša količino bolečine

Poškodbe nog dostikrat spremlja tudi določena količina bolečine. To še ojača dejstvo, da noge nujno potrebujemo za doseganje osnovnih nalog znotraj in zunaj našega doma. Seveda pa to tudi poveča možnost za nastanek novih poškodb, kar nikoli ni zaželeno. Z uporabo opornice za gleženj je možno stabilizirati poškodovan del noge in mu omogočiti lažje prenašanje teže celotnega telesa.

Z uporabo opornice za gleženj je možno stabilizirati poškodovan del noge in mu omogočiti lažje prenašanje teže celotnega telesa.

Opornica zmanjša stres teže telesa, ki ga občuti poškodovan gleženj. To pa nudi takojšnjo olajšanje bolečine in pospeši naravno zdravljenje.

Opornice za gležnje preprečijo nastanek lažjih in resnih poškodb

Zahtevni športi so lahko izredno nevarni. Športniki svoje telo izpostavljajo raznim nevarnostim, ki lahko povzročijo tudi hujše poškodbe telesa. Noge pa so velikokrat najbolj obremenjen del telesa, saj prenašajo celotno težo telesa in različne sile, ki na njih delujejo. Tako se hitro zgodijo zvini gležnja in podobne poškodbe, ki nas lahko tudi za dalj časa onesposobijo. Če pa pride do ponovne poškodbe, pa je zdravljenje še bolj dolgotrajno in težavno. Tako je dobro, če se taki situaciji izognemo na vsak način. 

Mnogim poškodbam spodnjih okončin telesa se lahko izognemo z uporabo opornic za gležnje. Zavarujemo lahko samo eno stopalo ali oba – odvisno je od vrste športa, preteklih poškodb, stresa, ki ga občutijo naše noge ipd.

Večina poškodb nog se zdravi dolgo časa

Po poškodbi gležnja, se veliko športnikov in atletov ne rehabilitira dovolj dolgo časa. Take poškodbe so dostikrat resne in zahtevajo dokaj dolgo rehabilitacijsko obdobje. Mnogim športnikom pa se zgodi, da prehitro ponovno pričnejo obremenjevati telo. Tako morda čutijo bolečine v gležnjih med telesno aktivnostjo, kar nakazuje, da potrebujejo več časa za okrevanje. Obenem pa tako močno povečajo možnost dodatnih poškodb mišic in kosti v nogah. Priporočljivo je, da če se zdravimo za poškodbo gležnja, da pri okrevanju nosimo opornico za gleženj, saj bo do velike mere preprečila dodatne poškodbe, ki se lahko zgodijo. Tako bomo našim nogam tudi omogočili hitrejše okrevanje in bomo pri hoji in teku občutili manj bolečine. Dobra praksa po poškodbi gležnja je tudi rehabilitacija v zdravilišču oz. toplicah, kjer si boste v bazenih s termalno vodo lažje povrnili gibljivost sklepa.

Similar Posts:

Close