Kaj povzroči izgubo podatkov na disku?

Današnji trdi diski so cenovno ugodni in imajo veliko kapaciteto. To sta tudi dva glavna razloga, da jih lahko najdemo v skoraj vsakem računalniku. Res pa je, da so moderni diski veliko bolj zanesljivi in hitrejši od prejšnjih generacij. To pa seveda ne pomeni, da so neuničljivi. Še vedno se lahko zgodi, da nam električni udar, poplava, virus ali drug dogodek poškoduje naš računalnik in podatke na njem. Tako bomo potrebovali reševanje podatkov iz diska. Pri vsem tem pa je pomembno, da se zavedamo glavnih razlogov za nastanek poškodb diska in drugih spominskih medijev.

Težave s strojno opremo

Zelo pogosta situacija je ta, da računalnik noče prepoznati trdega diska. Tako se noče naložiti operacijski sistem, dostop do podatkov pa nam je onemogočen. Možno pa je tudi, da se sistem prične nalagati, vendar nikoli ne pridemo do namizja. Za take simptome so lahko odgovorni številni dejavniki, kot so:

  • Napake v izdelavi diska
  • Nepravilna ali hroščata strojna programska oprema
  • Težave s podatkovnimi kabli v računalniku

Vsi zgoraj našteti dejavniki se lahko pojavijo kadarkoli med uporabo računalnika. Reševanje podatkov iz diska pa nam omogoči, da spet lahko dostopamo do svojih aplikacij, slik, shranjenih spletnih strani ipd.

Udari strel in težave z elektriko

Slab napajalnik v prenosniku ali namiznem računalniku lahko povzroči odpoved različnih komponent. Trdi disk je zelo občutljiva naprava, ki potrebuje točno določeno mero električne energije za pravilno delovanje. To je tudi razlog, da udar strele velikokrat poškoduje občutljivo elektroniko v samem spominskem mediju. Tako lahko prične delovati slabše ali pa se sploh več ne prižge. Simptomi težav z električnem napajanjem pa so:

  • Nenadno ugašanje računalnika
  • Trdi disk računalnik več ne zazna
  • Zmrzovanje operacijskega sistema ob naključnih trenutkih

Logične in človeške napake

Pod logične napake štejemo, ko izgubimo dostop do podatkov na našem računalniku zaradi sesutja ali okvare particije na disku. Do tega lahko pride zaradi različnih dogodkov, kot so:

  • Nenadna izguba električne energije, ko smo uporabljali računalnik
  • Nezanesljivost diska zaradi starosti
  • Nepravilna konfiguracija računalnika

Človeške napake pa so zelo pogoste v osebnem in poslovnem svetu. Velikokrat se zgodi, da uporabnik ponesreči izbriše aplikacijo, datoteko ali druge pomembne podatke iz računalnika. To je lahko izredno škodljivo, saj lahko nastane velika škoda. Možno pa je tudi, da se med prenašanjem trdega diska, prenosnika ali računalnika zgodi, da kateri izmed teh pade na tla. To lahko povzroči poškodbe magnetnih plošč in drugih komponent. V tem primeru bomo nujno potrebovali reševanje podatkov iz diska, saj uporaba poškodovanega računalnika lahko še dodatno oteži obnovitev podatkov.

Virusi lahko izbrišejo podatke

Ena izmed najbolj nevarni stvari, ki jih lahko počnemo na računalniku, je nameščanje neznanih aplikacij. Te nam lahko namestijo viruse in drugo vohunsko opremo. Tako nam lahko nepridipravi ukradejo podatke, zaklenejo računalnik z enkripcijo ipd. Zelo pomembno je, da na osebni in služben računalnik nameščamo samo programe, ki so zaupanja vredni.

Na spletni strani www.xn--reevanjepodatkov-med.com/ lahko zasledimo poučne članke o ohranjanju varnosti naših podatkov. Obenem pa nam je na omenjeni strani na voljo pomoč strokovnjakov, ki se ukvarjajo z reševanjem podatkov z osebnih računalnikov, prenosnih spominskih medijev, strežnikov in drugih naprav.

Uporabite spletno oglaševanje in privabite nove kupce. Vlagajte (pravilno) v zakupovanje ključnih besed, ki dejansko delujejo in prodajajo. Preberite več …

Similar Posts:

Close