Kako prepoznamo zobobol?

Težave z zobmi so izredno pogoste pri ljudeh vseh starosti. Povzročijo jih nepravilna higiena, kot tudi slaba prehrana in razne bolezni. Zobobol je najbolj značilen znak težav z ustno votlino. Občutimo ga kot bolečino v in okoli prizadetega zoba. Včasih pa ga lahko tudi povzroči vnetje dlesni in druge težave v našem telesu. Velja pa pravilo, da zobobola nikoli ne ignoriramo, saj se lahko spreobrne v hujšo bolezen ali propad samega zoba. Tako je dobro, če ob prvih znakih težav obiščemo zobozdravnika. Ta pa nam bo lahko pomagal z zdravljenjem vzroka bolečine.

Bolečine v zobu lahko izkušamo na več načinov

Zobobol je veliko bolj kompleksna bolečina, ki jo vsak posameznik lahko izkuša drugače. Občutimo jo lahko, kot:

  • Utripajočo bolečino v dlesnih ali zobu
  • Otekle dlesni
  • Ostra bolečina pri uživanju hrane 
  • Bolečino pri ugrizu 
  • Vročino

Vsi zgoraj našteti znaki se lahko spreminjajo glede na resnost težave, ki povzroča zobobol. Nekateri ljudje lahko občutijo vročino in slabost, drugi pa ostro bolečino, ki jih popolnoma ohromi.

Vzroki za zobobol

Propad zoba je najbolj pogost vzrok za čutenje bolečine v zobu. Povzročijo ga lahko ravna vnetja v ustih, ali vnetje pulpe v zobu. Če ne obiščemo zobozdravnika, se lahko okužba prenese na možgane in druge dele telesa. To pa lahko povzroči hude komplikacije, ki so življenjsko nevarne.

Včasih pa zobobol nastane zaradi nepravilne rasti zoba. To se največkrat zgodi z rastjo modrostnih zob, ki ne morejo predreti dlesni. Tako ne zrastejo pravilno in pričnejo rasti v samo čeljust. To pa povzroči hudo bolečino. 

V nekaterih primerih lahko bolezni srca in pljuč povzročijo občutek zobobola v naših ustih. Pri nekaterih ljudeh je to lahko tudi opozorilni znak na prihajajoč napad srca. V vsakem primeru nam zobozdravnik hitro ugotovi vzrok nastalih težav. To je tudi razlog, da z obiskom ni pametno odlašati.

zobne luske

Preberite tudi:

Zobne luske za hitro preobrazbo nasmeha

Luske za zobe so na sploh zelo priljubljene, saj lahko presenetljivo dobro izboljšujejo naš nasmeh. Obenem so naši zobje lahko videti povsem naravno in realistično.

Vzdrževanje ustne higiene je ključno

Vzdrževanje čistosti naših zob je ključno. S tem preprečimo nastanek oblog, ki lahko privedejo do kariesa in drugih bolezenskih stanj v ustih. Higieno najlažje ohranjamo tako, da redno ščetkamo in nitkamo svoje zobe. Kvalitetna zobna pasta je tudi zelo pomembna. Dele, ki so težko dostopni, pa preprosto očistimo z nitko. Te se po navadi nahajajo na zadnjem delu naših ust, saj so težko vidni in dostopni z zobno ščetko. Tako se izognemo skoraj vsem vzrokom, ki lahko sčasoma povzročijo zobobol.

Na spletni strani www.zobozdravstvo-skorjanc.com lahko najdemo pomoč vrhunskih zobozdravstvenih strokovnjakov. Obenem pa je na spletni strani ogromno poučnih člankov o vzdrževanju ustne higiene in načinih zdravljenja raznih bolezni ustne votline.

Similar Posts:

Close