Možganska kap je težava, kateri najbolj pomaga hitra pomoč

V osnovi je možganska kap motena oskrba možganskih celic z kisikom bogate krvi. Posledice so odvisne od hitre pomoči oziroma od ponovne vzpostavitve oskrbe možganskih celic s krvjo. Da se prepreči hude posledice, ki jih prinaša možganska kap, je ključnega pomena prepoznavanje znakov in hitro ter učinkovito ukrepanje. Najpogosteje jo prepoznamo predvsem v motnjah zaznavanja in sporazumevanja, to je : vid, govor ter na splošno komunikacija. Včasih se možganska kap kaže tudi kot bruhanje, težave z ravnotežjem ter vrtoglavica. Bolniku najhitreje ugotovimo prisotnost možganske kapi z nekaj preprostimi ukrepi. Govor je ena od osnovnih človekovih sposobnosti, možganska kap jo lahko zelo okrni. Prizadeto osebo pri prvi pomoči zaprosimo za ponovitev preprostega stavka. Zdrava oseba to stori brez težav, možganska kap pa naredi to preprosto opravilo zelo zapleteno.

Pojavijo se težave z pomnjenjem preprostega stavka ter njegovim oblikovanjem v odgovor. Rok so drugi znak, ki lahko kaže na možgansko kap. Prizadetega prostim, naj iztegne roke v višini ramen. Zdrava oseba to stori brez težav, možganska kap pa to preprečuje. Največkrat prizadeti osebi ena roka v hipu omahne. Obrazna mimika je pri zdravem človeku znana in ne povzroča težav, možganska kap lahko povzroča nenormalno nesimetričnost ustnic pri nasmehu. Velikokrat se kaže kot povešenost ene strani ustnic ali dela ustnic. Ko se opazi težave v govoru, držanju rok v višini ramen ter obrazni mimiki, pokličimo prvo pomoč. Vse zaznane težave sporočimo kontaktni osebi. Pri klicanju prve pomoči ni pomembno komplicirati z iskanjem strokovnih izrazov, ampak opišimo kratko in jedrnato po svojih najboljših močeh. Kontaktna oseba ima s takimi primeri izkušnje, zato bo tudi zelo preproste in splošne opise hitro znala razumeti ter bo sposobna oceniti težo problema.

Možganska kap prinaša posledice, njihova teža je odvisna predvsem od hitrega ukrepanja in hitrosti strokovnega posredovanja.

CBD olje je oljnata tekočina, pridelana iz konopljine smole (hašiševo olje), pridobljene iz vršičkov konoplje. Preberi več …

Kako prepoznamo zobobol? Zaradi rednejših zobozdravniških pregledov in vse bolj razširjene ponudbe zobozdravstvenih storitev so danes zoboboli veliko redkejši, kot so bili včasih. Preberi več …

Similar Posts:

Close